Tavanomainen tuotanto

Tuoreverkon sopimusviljelijät ovat ammattitaitoisia ja vastuullisia työnantajia sekä kotimaiselle että ulkomaiselle työvoimalle. Laadukkaiden vihannesten tuotanto vaatii viljelijältä ammattitaitoa ja kykyä pysyä kehityksen mukana. Yhteistyö ja tiedonvaihto toisten viljelijöiden kanssa ovat tärkeää viljelymenetelmien ja ammattitaidon kehittämisessä. Tuoreverkko edellyttää viljelijöiltään Laatutarha- ja/tai IP-sertifikaation ohjeiston mukaista toimintaa. Lisäksi vihannesviljelijät ovat aktiivisesti mukana erilaisissa vihannestuotannon kehittämishankkeissa, joista he saavat uutta tietoa kasvilajikkeista sekä lannoitus- ja kasvinsuojelumenetelmistä.

Osaava ja työhönsä sitoutunut ammattitaitoinen henkilökunta on onnistumisen ykkösedellytys vihannestiloilla. Suomen sääolot asettavat omat haasteensa viljelylle, ja Tuoreverkon viljelijät ovat ajoittain kovien paineiden alla työhuippujen ruuhkautuessa säiden vuoksi.

Luomutuotanto

Tuoreverkolla on puolenkymmentä aktiivista luomutuottajaa, joiden tilat sijaisevat Etelä-Savon ja Pohjanmaan alueilla.

Luomutuotannossa huolehditaan ympäristön, kuluttajan ja työntekijän hyvinvoinnista. Viljelyn kulmakivenä on huolella suunniteltu viljelykierto: kiertoon kuuluvat varsinaisten satokasvien lisäksi maan rakennetta ja ravinteikkuutta parantavat viherlannoituskasvit. Viljelystä aiheutuvat haitat ympäristölle ovat vähäisiä, sillä viljelyssä ei käytetä synteettisiä torjunta-aineita. Tämä mahdollistaa myös monimuotoisemman pellon eloyhteisön muodostumisen. Myöskään työntekijät eivät altistu torjunta-aineille.

Luomuvihannestuotannon suurempi käsityön tarve ja maan hoitaminen viherlannoituksella lisäävät tuotantokustannuksia oleellisesti. Viherlannoitusvuonna ei saada satoa, mutta kustannuksia syntyy. Mekaanisen ja käsin tehtävän rikkakasvien torjumisen suorat kustannukset ovat huomattavasti korkeammat kuin rikkahävitteillä tehdyn torjunnan. Ympäristön ja kuluttajan hyvinvoinnin vaalimisesta johtuen luomutuotteet ovat hinnaltaan kalliimpia kuin tavanomaisesti tuotetut tuotteet. Luomutuotannon ansiosta kuluttaja saa ruokapöytäänsä ravintosisällöltään rikkaita ja ympäristöystävällisesti tuotettuja luomukasviksia.

Jäävuorisalaatin vakuumijäähdytys

Jäävuorisalaatista tulee raikkaan rapea pikajäähdytyksen jälkeen! Kun viljelijä on korjannut kesän salaatit pellolta, ne tuodaan vakuumijäähdyttämöön. Vakuumijäähdytys tapahtuu alipaineessa, jolloin +20- +25 °C poimintalämpötilasta saavutetaan salaatin optimisäilytyslämpötila +2 °C noin 20 minuutissa. Mehevät ja raikkaat Tuoreverkon jäävuorisalaatit ovat perillä pellosta asiakkaalle yleensä vuorokauden sisällä, parhaimmillaan poimintapäivän iltana. Tuoreus ja oikea jäähdytys ovat jäävuorisalaatin ehdottomia valtteja niin asiakkaan kuin kuluttajankin kannalta.