08.05.2024

Pohjois-Savossa Leppävirran Kotalahdella viljellään Bimiä® 20 hehtaarin alalla

Torvisen tilan Pekka ja Ari Torvinen, isä ja poika alkoivat viljellä tilallaan Kotimaista Bimi®-varsiparsakaalia vuonna 2019. Tilalla on viljelty mansikkaa jo vuodesta 1969 lähtien. Lisäksi tilalla viljellään vihreää lehtikaalia ja mustakaalia.

 

Viljely Suomessa – pohjoisen puhtautta ja osaamista

Bimi® varsaparsakaali on perinteistä parsakaalia makeampi, rapeampi ja kapeavartisempi, jonka voi syödä varsineen päivineen raakana tai kypsennettynä. Bimi®-varsiparsakaali on japanilaisen Sakata-siemenyrityksen kehittämä pinaattikiinankaalin ja tavallisen parsakaalin risteytys. Bimin® maku on pehmeän miellyttävä. Risteytyksen avulla siitä on saatu pois kaalikasveille tyypillinen rikinpolttavuus. Bimi®-parsakaalia saa viljellä vain lisenssillä ja Torviset ovat maan ainoa lisenssin haltija. 

Varsiparsakaalien taimet istutetaan pelloille viikon välein ja näin satoa saadaan tasiaisesti koko kasvukauden ajan. Suomen viileä ja valoisa kesä tarjoaa otolliset olosuhteet tämän herkän vihanneksen kasvatukseen. Pitkät valoisat päivät ja puhdas luonto tuottavat erityisen maukasta ja rapeaa satoa. Viljely vaatii tarkkaa osaamista ja huolellista hoitoa. Koska Bimi® on risteytysvihannes, sen kasvatus poikkeaa hieman tavallisesta parsakaalista. Kasvi tarvitsee tasaisesti kosteutta ja ravinteita, ja sen kasvua seurataan tarkasti koko kesän ajan. Kuten muussakin kaalinviljelyssä, riesana ovat tuhohyönteiset, viljelijä Ari Torvinen kertoo. 

Torvisilla Bimin® satokausi kestää kesäkuun puolesta välistä aina syksyyn ja ensimmäisiin yöpakkasiin asti. Bimi® on todella sopeutuva kasvi; samaa lajikketta viljellään aina Keniasta Kotalahdelle saakka, ja Torviset ovatkin maailman pohjoisin Bimi® tila.

Sadonkorjuu 

Sadonkorjuu tapahtuu kesäaikana 2-4 päivän välein. Bimi®-sato korjataan käsin, mikä takaa sen laadun ja tuoreuden. Sadonkorjuu alkaa juhannuksen tienoilla ja jatkuu aina syyskuun loppuun saakka. Lisenssillä viljelyssä laatustandardit ovat tiukat: varsi katkaistaan aina tietyn pituisena eikä siinä saa olla liikaa haaroja. Vihannekset poimitaan varoen, jotta niiden herkät varret ja nuput säilyvät ehjinä ja kauniina. Sen jälkeen varret lajitellaan ja pakataan.

Bimi® on erittäin satoisa, ja samasta kasvustosta kerätään sato jopa 12 kertaa. Koska sato korjataan käsin, se vaatii paljon työvoimaa. Tilalla on kasvukauden huipussa 80 kausityöntekijää. Käsin poiminta mahdollistaa myös sen, että vain parhaat yksilöt päätyvät kuluttajille. Tämä näkyy paitsi laadussa, maussa, myös ulkonäössä – Bimi® ei ole ainoastaan herkullinen, vaan myös kaunis lisä lautaselle!

Säilytys – tuoreena parhaimmillaan

Bimi®-varsiparsakaali on parhaimmillaan tuoreena, mutta säilyy hyvin myös jääkaapissa. Vältä säilyttämistä huoneenlämmössä, sillä se nopeuttaa kuihtumista ja vaikuttaa makuun. Tässä muutama vinkki säilytykseen:

  • Säilytä jääkaapissa +2–+5 °C:ssa, mieluiten vihanneslaatikossa Bimi® alkuperäispakkauksessa.
  • Käytä mieluiten 3–5 päivän sisällä ostosta, mutta hyvin säilytettynä se voi pysyä hyvänä jopa viikon.

Käyttö keittiössä 

Bimi® on keittiön monipuolinen vihreä – se on kokonaan syötävä, joten hävikkiä ei synny. Sen mieto, hieman makea maku sopii monenlaisiin ruokiin. Tässä muutamia käyttötapoja:

Grillissä tai pannulla

  • Grillaa tai paista nopeasti öljyssä, kunnes varret ovat pehmeitä ja pinta saa hieman väriä.
  • Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunamehulla – täydellinen lisuke!

Wokkiin ja pastaan

  • Lisää wokkiin tai pastaruokiin viimeisenä, jotta rakenne säilyy napakkana.
  • Sopii hyvin aasialaisiin makuihin, kuten seesamiin, inkivääriin ja soijaan.

Raakana tai höyrytettynä

  • Tarjoa raakana salaatissa tai höyrytä kevyesti – näin säilyvät sekä väri että ravinteet.
  • Kokeile esimerkiksi sitruunavinegretin tai jogurttikastikkeen kanssa.

Koko kasvi käyttöön

  • Sekä varsi että nuppu ovat syötäviä – ei tarvitse kuoria tai leikata pois mitään.
  • Voit käyttää Bimiä myös keittoihin, piirakoihin tai vaikka pizzan päälle.

Bimi® tekee arjen ruoanlaitosta helpompaa ja herkullisempaa – kokeile ja ihastu!

Herkullisia reseptejä bimin® kokkaukseen löydät resepteistämme tai Bimi® Suomi reseptit sivustolta.

Bimi® parsakaalin kauppapakkaus
Takaisin sivun yläosaan
Sivustomme käyttää evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Voit muokata valintojasi asetuksista